2015 m. sausio 30 d. Grundtvig mokymosi partnerystės projekto „Naujas veiklos aspektas: aktyvaus pilietiškumo ir sveikatingumo skatinimas pasitelkiant miesto sodininkystę“ besimokančiųjų grupės nariai, kiti Pakruojo rajono gyventojai susitiko su Natūralaus gydymo centro (Kaunas) gydytoja homeopate Aiva Vaivariene. Paskaita buvo organizuota kaip projekto užsiėmimų ciklo „Sveikas maistas. Sveika gyvensena“ dalis. Jos tikslas – padėti formuoti sveikos mitybos pagrindus, supažindinat su esminiais įvairių dietų privalumais ir trūkumais. Tad kalbėta ir apie žaliavalgystę, vegetarizmą, paleo dietą.
Lektorė akcentavo, kad ypač svarbu į sveikos mitybos piramidę „pasidėti“ vaisius ir daržoves, t.y. vengti baltos(miltai, pienas) spalvos, kiekvieną dieną „spalvinti“ trimis spalvomis: oranžine/raudona, žalia, mėlyna/violetine (daržovių spalvos). Priminė, kad tokie daržovių/ vaisių apdorojimo būdai kaip džiovinimas ir rauginimas yra nepelnytai pamiršti. Gydytoja nurodė, kad daržovių rauginimui gali panaudojami ir Lietuvoje augantys augalai.
Laukiniai augalai: paprastoji garšva, kiaulpienė, dilgėlė, jos nuomone, taip pat nepelnytai ignoruojami. Jų lapai gali būti džiovinami, sumalami, o paskui vartojami ir žiemos laikotarpiu.
Paskaitoje dalyvavusiems buvo pateikta pavyzdžių, kaip tampriai mityba yra susijusi su mūsų sveikata ir darbingumu.